1. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. V okviru Eko šole smo izvedli projekt Hrana ni zatjavendan. Ob tem se se odvijale številne aktivnosti, v okviru katerih so se otroci pogovarjali, razmišljali in ustvarjali na temo zavržene hrane. Ob tem dnevu smo želeli širiti pomembno sporočilo, da je hrana vrednota in da moramo z njo tako tudi ravnati.

Glavni cilj aktivnosti, ki so potekale v mesecu marcu in aprilu, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja odpadne hrane.

Problematika odpadne hrane je zelo pereča

Odpadna hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 % pridelane hrane.

Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 %. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 %, trgovina z živili z 9 % in proizvodnja hrane s 7 %.

Letošnja kampanja na naši šoli je spodbudila učence od 1. do 9. razreda. Za oddan pladenj na katerem ni bilo ostankov hrane, so učenci prejeli kupon za nagradno žrebanje. Ponosni smo, da je bilo zbranih veliko kupončkov, kljub izžrebani le eni dobitnici simbolne nagrade. Videti je bilo, da smo uspeli  zbuditi   hranozavest  ter dokazali, da s hrano znamo ravnati  varčno.

Ključni koraki za manj odpadne hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.

Galerija

Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost