Včeraj, 8. maja 2019, se je v Narodnem domu zaključil projekt Društva Jasa. Dogodek je vseboval odprtje razstave ubesedenih in upodobljenih premišljanj učencev in dijakov o mariborski in slovenski stvarnosti. Udeleženci smo prisluhnili razpravi na isto temo in izročitvi Desetih dramilnih zapovedi županu Saši Arsenoviču.

Projekt je Jasa oblikovala, ker meni, da je stvarnost, v kateri živimo, krivična, za velik del prebivalstva pa postaja neznosna. Množice prežema občutek nemoči. To opažajo tudi naši otroci. Hkrati pa so edini, ki povedo resnico, ne misleč na posledice. Prav zato je nekaj tisoč učencev in dijakov mariborskih šol razmišljalo o naši stvarnosti in sporočalo odraslim, kaj si želijo in česa ne. Predstavnica Jase, Mateja Jamnik, meni, da je prav, da jim prisluhnemo, saj so prav oni bodoči odrasli, ki bodo nekoč skrbeli za nas.

Na društvo je prispelo okrog sedemsto prispevkov. Svoja razmišljanja so prispevali tudi učenci in učenke OŠ Malečnik, trije izmed njih so dobili častno mesto na razstavi.

Doživetja in sporočila otrok in mladih je Jasa strnila v Deset dramilnih zapovedi in jih izročila županu Saši Arsenoviču. Obljubil je, da bodo dobile častno mesto v prostorih mestne občine Maribor.

DESET DRAMILNIH ZAPOVEDI

1. Nihče, ki je pripravljen delati, ne sme biti prikrajšan za dostojno življenje.

2. Zakonodaja, mariborska in slovenska, mora biti življenjska.

3. Kažipot za pravo stran življenja mora biti osvetljen.

4. Ustaviti odtujevanje drug drugemu in se vrniti k izvirni družabnosti.

5. Vsi državljani morajo imeti enake izhodiščne možnosti.

6. Dobrota naj bo sad srca in pameti.

7. Naj bo drugačnost, ki bogati duha, ne pa tista, ki ga siromaši.

8. Ozavestiti in odpraviti ogroženost otrok.

9. Ustaviti izumiranje avtohtonega prebivalstva.

10. Naj Maribor skrbi za Mariborčane – Mariborčani za Maribor.

 

Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost