Tretješolci smo bili vključeni v projekt  “Jem drugače, jem domače!”, v katerem je šlo za sodelovanje med petimi lokalnimi akcijskimi skupinami, in sicer TOTI LAS, LAS Lastovica, LAS Bogastvo podeželja, LAS Dobro za nas in LAS Obsotelje in Kozjansko.

Projekt je bil v osnovi namenjen promociji uporabe lokalno pridelane/predelane hrane.

Cilji projekta so bili:

– povečati osveščenost otrok in njihovih staršev glede pomena lokalno pridelane hrane,

– povečati usposobljenost ponudnikov za uspešnejši nastop na trgu,

– povečati prepoznavnost lokalnih ponudnikov in njihove ponudbe,

– dvig zavesti ter spreminjanje nakupovalnih navad lokalnega prebivalstva.

Tema, ki smo si jo v okviru projekta izbrali, je bila Zdrava prehrana in gibanje z roko v roki.

V Sloveniji namreč že tri desetletja beležimo resen javnozdravstveni problem naraščajočega deleža čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov, zdaj pa je tudi raziskava (HBSC, 2014) pokazala, da se je delež čezmerno hranjenih in debeli prvič po letu 2010 zmanjšal. Vedeti moramo, da se čezmerna hranjenost in debelost pri mladostnikih lahko pozna tudi v njihovem slabšem zdravstvenem stanju. Čezmerna teža je velik dejavnik tveganja za kronična obolenja, predvsem sladkorno bolezen, povišan krvni tlak in srčno-žilna obolenja.

Gibanje je prav gotovo ena izmed veščin/dejavnosti, ki gre z roko v roki z zdravo prehrano. Ker vpliva na naše počutje, je pomembno, da dnevno vsaj eno uro namenimo gibanju.

Otroci so bili navdušeni, ko so si ogledali intervju z znanim slovenskim športnikom Filipom Flisarjem, ki je odgovarjal na njihova vprašanja.

Preživeli smo krasno popoldne, polno raznolikih dejavnosti, učenci so bili ves čas aktivni, sodelovali so pri pripravi sadnih napitkov pod budnim očesom naših zvestih spremljevalk – Malečniških gospodinj, ki se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo. Ravno tako se zahvaljujemo vsem ponudnikom, ki so se nam predstavili, in seveda našim predavateljicam.

Tina Fošnarič

Galerija

Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost