KAKO NAJ SE PRIPRAVIM K UČENJU

Delovne vneme in delovne discipline ti ne more vsiliti nihče. To ni nekaj, kar lahko dobiš od zunaj. Veselje do učenja moraš poiskati v svoji notranjosti s pomočjo staršev, učiteljev …

  • PRIPRAVI SI DELOVNI PROSTOR

Pri učenju potrebuješ mir. V vsakem stanovanju, če je še tako majhno, je treba najti miren kotiček za učenje (pisalna miza), ki je samo tvoj. Uredi si svoj prostor po svojem okusu – privlačno, prijazno, prijetno – tako, da bo tebi všeč. Prostor v katerem se učiš mora imeti dovolj dnevne svetlobe in pravilno osvetlitev.

Med učenjem občasno vstani od knjige in se malo razgibaj, naredi kakšno telovadno vajo ali se sprehodi po sobi gor in dol. Pri branju je pomembna oddaljenost knjige od obraza približno 20 cm. Pazi tudi na pokončno držo ob knjigi. Ne pozabi na zračenje prostora. Možgani potrebujejo dovolj kisika in se nekaj –dovolj spanja (od 9 – 10 ur).

  • UREDI SI DELOVNO MIZO

Da bo tvoja koncentracija za učenje boljša, si svojo delovno mizo uredi tako, da ne bos imel okrog sebe razstavljenih stvari, ki privlačijo tvojo pozornost . Delovna miza tudi ne sme biti polna zvezkov in knjig. Ko vidiš tako veliko goro učenja pred seboj, se prav gotovo ne počutiš dobro. Pospravi si delovno mizo!  Premešaj kupčke tako, da se pisne naloge in učenje menjavajo: pisna naloga iz matematike, nato učenje zgodovine, nato slovenska domača naloga, nato učenje biologije … . Po končanem učenju si pospravi učne pripomočke, zvezke in knjige v torbo.

  • IZBERI SI NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA UČENJE

S starši se dogovori, kdaj bi bil zate najprimernejši čas za učenje. Pripravi si tedenski urnik učenja, nalepi ga na steno in se poskušaj vsak dan učiti ob istem času.  Nekateri ljudje lažje delajo zjutraj, nekateri popoldan ali zvečer. Prisluhni zato svoji naravi in delaj skladno z njo. Sam zase ves, koliko časa največ vzdržiš pri knjigi. Poskušaj počasi ta čas podaljševati. Tudi to je neke vrste trening, prav tako kot pri športu. Športnik atlet, ki hoče napredovati, mora teci vsak dan in to vsak dan malce hitreje in dalj kot prejšnji dan, da bi bil boljši. Tako je z učenjem, vsak dan se uči nekaj minut dlje.

  • UČENJE

Ne pozabi na zlato pravilo “Ucimo se vedno s svinčnikom in papirjem v roki.” V trenutku, ko vzamemo v roke svinčnik, odpremo pet poti v nas spomin.    Zapisal ali podčrtal si ne bos vsega kar je v knjigi, temveč samo najpomembnejša dejstva. To pa že pomeni nadvse pomembno intelektualno delo: ločevanje bistvenega od nebistvenega.

DOMAČE NALOGE

Naj ti ne bodo odveč. Domača naloga je krasna priložnost, da treniraš svoje možgane. Naloge se pogumno loti (vsak dan sproti), včasih je zares zanimivo reševati naloge. Ne obupaj, če kakšen dan ne gre vse gladko od rok.

Bo že jutri bolje!

Skupno 377 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost