Učenci 5. a in 5. b-razreda so varno prispeli v CŠOD Rak, Rakov Škocjan. Skupaj z razredničarkama pošiljajo vsem lep, sončen pozdrav.

1. DAN

Po prijaznem sprejemu in okusnem kosilu, smo se odpravili na dooolg sprehod do čudovite razgledne točke na Cerkniško jezero. Tako smo spoznali že prve naravne znamenitosti okolice doma. Po večerji je sledil še sprehod z lučkami. Ta bo ob majnem domotožju (tako upata učiteljici), pripomogel, da bomo lažje zaspali.

  1. DAN

Po jutranjem nogometu, telovadbi in zajtrku, smo se odpravili do Zelške jame. Navdušil nas je pogled na Mali naravni most. Reka Rak nas je spremljala skoraj vso pot vse do njenega izvira. Po kosilu smo se seznanili s preživetjem v naravi. Naučili smo se zakuriti ogenj in kako v gozdu poiskati netilo. Vetrovno vreme nam ni pokvarilo navdušenja nad raziskovanjem živali, ki živijo v reki Rak. Ustavili smo se pred Velikim naravnim mostom in se preizkusili v kvizu o reki s sedmimi imeni. Ali poznate njihova imena? Če ne, kar vprašajte nas! Po večerji nismo pozabili niti na pustni običaj.

  1. DAN

Prebudili smo se v zasneženo jutro. Še sreča, da so padavine do zajtrka  ponehale in razigrano smo se podali na naš zadnji daljši  pohod v tem tednu.  Pot nas je vodila do udorne jame Unške koliševke. Tam smo vstopili v glavno znamenitost v  podzemne vojaške bunkerje, ki se raztezajo ob tej kraški kotanji. Prehodili smo jih le majhen del, saj so dolgi kar več kilometrov. Ob robu nam je zastal dih in vsi smo pogumno zrli v 150 metrov globok prepad udornice. Na poti proti domu so nas že pošteno greli sončni žarki. Po kosilu smo se odpravili v gozd in živalim nastavili vabe za  nočno snemalno kamero. Šele jutri bomo izvedeli, če je vonj hrane privabil kakšno zanimivo žival, saj medved v tem času leta še ne zapušča brloga. Po vrnitvi smo se preizkusili v lokostrelstvu in kaj hitro ugotovili, da streljanje ni tako preprosto kot izgleda. Pred spanjem je sledila hoja po slepi stezi. Tako smo z igro na prostem  uspešno pogasili domotožje in zelo utrujeni zaspali.

  1. DAN

Dnevi tako hitro minevajo in kar ne moremo verjeti, da že jutri  Rak Škocijan zapuščamo. Po jutranjem razgibavanju in ustvarjalni gradnji bivakov v bližnji okolici, je sledila prva načrtovana aktivnost, ki smo se je vsi že veselili. S kanuji smo se odpravili k reki Rak, si nadeli jopiče in se seznanili s teorijo kanuizma. Bili smo vznemirjeni, saj nas je večina sedla v kanu prvič. Odlično smo sodelovali in uspešno priveslali na cilj. Sledilo je spuščanje po jekleni vrvi (zipline). Ob adrenalinu nam je dih jemal pogled na globoko kotanjo. Po kosilu smo nadaljevali s spoznavanjem gozdnih rastlin in uživali v sodelovalnih igrah. Do večerje smo odkrivali površinske kraške pojave. Pred spanjem smo dokazali svoje igralske sposobnosti in večer popestrili z dramsko igro. Dan smo zaključili s tekmovalnimi igrami.

  1. DAN

Ob jutranjem bujenju smo bili že vsi pokonci. Veseli, da se vračamo domov, smo pospravili in izpraznili sobe. Po zajtrku smo se pomerili v orientacijskem teku in ob tem ponovili vse kar smo izvedeli. Ponosni smo na našo zmagovalno ekipo obeh šol. Za konec smo si ogledali posnetke nočne kamere. Seveda smo si vsi želeli, da bi posnela gozdnega orjaka, še posebej zato, ker smo na gozdni poti videli sledi njegovih velikih šap. Ne verjamete? Imamo fotografske dokaze! Po kosilu še zadnji posnetek za slovo in že smo bili na poti proti domu.

Skupno 1.018 obiskov, današnjih obiskov 1
Dostopnost